Tag Archives: Boston Globe Sunday Magazine

Design Diary: Architect Bill Boehm’s Kitchen

Here is a preview of a story that will be featured in this weekend’s “Kitchen & Bath” issue of Boston Globe Magazine, about the renovation of architect Bill Boehm’s own kitchen in Cambridge, Massachusetts.

Architect Bill Boehm and his wife, artist Danielle Sauvé, used orange and yellow cabinetry to make their small kitchen pop. They knew when they purchased the 1,600-square-foot condo in a Cambridgeport multi-family home built in 1840 that the kitchen would need a major overhaul. Undeterred, Boehm made everything fit in the eight-foot-by-13-foot space, then colored it boldly.

bill-boehm-architecture-kitchen

Photo by Bob O’Connor

Behind the yellow door of the pantry (that’s Boehm’s 13-year old son, Theo; they also have a 10-year old), Boehm replaced sliders with a single glass door to the patio, so he could extend the counter, above which he added a pair of large windows. He used an oversize enamel sink (bigger than they had planned for) that he spotted on the curb four blocks away in the midst of the renovation. The counters are Silestone. The backsplash wall is done in soft yellow stacked horizontal tile. He skipped overhead cabinets, which take up a lot of space, in favor of stainless steel shelves from a restaurant supply company.

Boehm worked with Jamaica Plain-based contractor Carr Carpentry and Restoration on the project, which in addition to the kitchen itself, entailed to removing the wall that separated the kitchen and dining room. They were able to salvage the oak floor by simply refinishing it. They exposed the original beams, which had been hiding under old board and plaster, and added extras for necessary reinforcement. “The floor above was bouncy,” says Boehm.

The radiator was pushed aside to make room for the bay window and window seat, that looks out to the garden that Sauvé spends a lot of time tending. Above the radiator hangs objects from his travels, including a toy airplane made by Malawi children from when Boehm lived there as a peace corps volunteer, sandals his grandfather brought back from the Philippines 100 years ago, a mask from Mexico, and a cow skull Boehm found in Colorado.

bill-boehm-architecture-kitchen-shelves

Photo by Bob O’Connor

For the room’s palette, the couple were inspired by a photo of a yellow and orange kitchen with a mod sensibility. Boehm favors punchy colors in architecture. This goes for residential projects (like my friend Becky & Tom’s Back Bay home that Bohem designed) as well as public projects, like an after school center in Roxbury, in which he differentiated age-group clusters by colors—Caribbean teal, lime green, and juicy orange. For a community center in Mattapan he is working on, he’s using teal, orange, and ochre, set off against a warm gray linoleum floor and walnut-toned wood.

For the kitchen in his own home, Boehm and Sauvé chose Benjamin Moore “Orange Burst” for the base cabinetry and Benjamin Moore “Sun Valley” for the pantry cabinets. When he ordered panel samples for the cabinets from Boston Building Resources in Roxbury Crossing, Boehm says, “they were like, ‘Are you sure these are the colors you want?’ ” For the floor he went with linoleum in a saturated blue tone. It’s a material he uses often, since it’s available in many colors and patterns. Plus, it’s resilient, affordable, and has an eco-friendly, non-chemical makeup.

bill-boehm-architecture-kitchen-cabinets

Photo by Bob O’Connor

See the full story online here or pick up the Boston Globe this Sunday.

•                       •

Shop back-to-school and office supplies at Poppin >

Leave a Comment

Filed under . REGULAR FEATURES

Design Diary: Frank Roop in Nantucket (Part I)

This week’s edition of the Boston Globe Sunday Magazine featured “Living Brilliantly”, the piece I wrote about an absolutely beautiful Nantucket house with interiors by Boston über-star designer Frank Roop.

Roop designs much of the furniture he uses, as well as the draperies and lampshades. And, he uses local artisans to do it. Roop explains, “For me, it’s not about going to design center showrooms. I’d rather support local craftsmen. I think I am one of the few designers that stick to that principle of design.” If Roop hasn’t designed it, chances are the piece is vintage or antique. He hardly ever buys anything new. Eco-conscious and chic.

I’ve split this story into two parts. Today you’ll see the first floor rooms; tomorrow, the upstairs.

Photography by Eric Roth – Courtesy of The Boston Globe

exterior roop

The neoclassic Shingle Style house, located on two acres in the Cisco area of the Island, is owned by a Newton couple with three daughters, ages 18 to 23. It’s 5,000 square feet, with an upside down layout (the bedrooms are on the first floor and the living spaces on the second, to take advantage of the water views). Previously, the family spent their summers in a more cottage-y sort of place that they had purchased about nine years ago, with plans to renovate. But when they were able to buy a little more land next door that had a better view, they decided to commission local architect Nathan McMullen of McMullen and Associates to design a brand new dwelling. (It was built by Kris Perez’s Falkon Building Co.)

Instead of calling in the bulldozers to demolish their old house, they gave it away. The wife told me in a telephone conversation, “Guys came, cut it in half, moved it to the new site around the corner, and put it back together.” Apparently Nantucket requires that you try to do that before tearing down a house. It’s actually a less expensive alternative to demolition, and, more importantly, it helps keep rubbish out of overcrowded landfills. While this family arranged the transfer directly with their neighbor, real estate can also be donated to organizations like Housing Nantucket, which provides affordable housing solutions on the Island.

As for the interior, the homeowners wanted the decor to work with the somewhat formal architecture, but still have it feel like their at the beach. Comfortable, but not too casual. Take the tour; I think you’ll agree that Roop’s approach was a success.

Globe Roop Nantucket Entrywaythe entry

The airy entryway, complete with swooping staircase, is anchored by a painted, Swedish neoclassical table, above which hangs a faux bamboo chandelier Roop found in Upstate New York. A tableau of earthy items, both ordinary (pieces of driftwood in a glass vase) and a little glam (a hunk of quartz from Brazil) are arranged on the table with a small succulent. The asymmetrical bamboo bench dates from the Aesthetic Movement of 19th century England. It’s real bamboo, and the husband is less than fond of it. Roop acquired it from an antiques dealer in Connecticut. (Nope, he won’t reveal his sources, I tried!)

Notice the sconce to the left of the pocket door . . . Roop made them as a housewarming surprise for the owners. They’re made from natural coral that’s been lacquered and Tahitian mother of pearl. When the votives are lit, the candlelight reflects off the mother of pearl gorgeously. I wish I had a closeup shot; we can’t see them very well here.

As you can see, the architectural details are pretty traditional, with a plank wood floor, exposed, unpainted beams, and wainscotting halfway up the walls and on the ceiling. The wife told me that they agonized over whether to leave the beams au naturel or to paint them. Her husband won that one. he says, “Guys are all about wood but it looks structural, and good.” She appreciates that it provides some warmth to the cool color palette. The flooring, as well as the posts and beams are Chinese elm reclaimed from palaces in China.

– – –

Globe Roop Side Table Vignette niche off the entry

If you look at the entry photo again, you’ll see a little niche cordoned off by the posts. That niche is what you’re seeing in this shot. The distressed console table is sheathed in old, patinated zinc sheet metal. The green glass jar is vintage Venetian, the white container with the coral branches on it is a matte ceramic pottery mold, and the pot filled with hydrangeas is 1960s vintage. The bull’s eye design is comprised of colonial mirror-back sconces that would have held candles mixed with small mirrors, all found at various antique shops. The shape echoes the round window off to the right, which is actually the house’s only round window.

– – –

Globe Frank Roop Office Vignettethe family room

You can see this half of the family room through the glass pocket doors in the entry. Paired with the white faux bamboo desk is what Roop called a “California chair with free from wood” from the a 1970s. On the wall are framed vintage shell collages done with old paper and calligraphy that the wife found in a Paris flea market. Roop added the anemone wall sculptures to the mix. The drapes are in Roop’s signature style, from multiple fabrics stitched together.

– – –

7 Globe Frank Roop girls bedroomyoungest daughter’s bedroom

The homeowners wanted their daughters’ rooms to be reflect their individual personalities, so they were allowed to choose their colors “to a certain degree,” says the mom.

The youngest wanted a lime green bedroom so Roop found a pale shade that the daughter liked and that the mother could live with, and using a more acid bright in the niche. Roop came up with the idea to carve out a reading niche to make use of the dead space in the room. The Moorish shape echoes the silhouette of the custom designed, linen-covered headboard, and adds an ethnic note that’s found throughout the house. The niche cushion is a woven Donghia fabric with a Moroccan pattern and the 1960s metal branch sculpture above is by Jere. The green pillows on the bed are made from a burnout velvet gofrage linen. And, yes, that’s a vintage Saarinen table with a rosewood top. On top sits a 1960s studio pottery lamp with a custom shade white linen shade trimmed with grosgrain ribbon, a Roop signature touch.

The middle daughter’s room is done in corals, with white walls and a headboard and pillows made from orange silk that they brought back from Cambodia, to which Roop added a Moroccan wedding blanket embellished with tiny mirrors. Roop had other items from the couple’s travels framed for the room, including a child’s dress from India, camel decorations, and a pony bridle.

The eldest daugher’s room has ice blue walls, a bright teal cut velvet chaise, and a vintage surfing poster her mom bought at Brimfield years ago, as well as a photograph of her diving with dolphins on her 21st birthday during a family vacation.

8 Globe Frank Roop Master Bedroommaster bedroom

I love this room, with its touches of pale and clear seaside color.

The faux bamboo bed is a piece the homeowners found a while back in Maine. The green porcelain vintage lamp on the far side of the bed looks like strops of bamboo. Roop designed the slipper chair, which is covered in an Anna French gofrage linen velvet. The antique Syrian sidetaable is inlaid with mother-of-pearl, acquired  by Roop from one of his Paris resources. He uses them a lot – they’re great for drinks and can be moved around easily.

In the back of the room stands a jardinière planter to which Roop added a concrete vessel and blue glass balls that the homeowner already had. The floor lamp is a faux bamboo Jacque Adnet piece covered in Hermes leather and finished with a custom lampshade constructed from string (another Roop specialty). The Roop-designed sofa is covered in sand-colored linen and the vintage faux bamboo stool is topped with a cushion of silk canvas. Finally, like most of the rugs throughout the house, this one is a natural, no-nonsense sisal.

9 Globe Frank Roop master bathmaster bath

This dreamy bathroom has the only tub in the house (it’s a Bain Ultra air jet tub). The homeowners had picked out the fixtures before hiring Roop, but Roop chose the tiles and custom-designed the watery palette and pattern. The tiles, which came from Tile Showcase, are all marble and very shimmery, and were designed to look like rugs.

The homeowner chose the shell chandelier from a lighting store in Nantucket. She says this about it, “I wanted something borderline tacky; something I wouldn’t do anywhere else, like over my dining room table. It is kind of kitschy, since it’s made out of shells, but I think it’s perfect for the bathroom.”As for the rattan shades, the windows were originally bare, but they needed a little privacy, and she likes the warmth of the woody accents.

Check back tomorrow to see the upstairs living spaces!

13 Comments

Filed under . REGULAR FEATURES, Design Diary